Každá z nás zná určité vychytávky, díky kterým se vaření stává jednodušším. Ať už jste je odkoukala od kamarádky, nebo Vám je jako své zkušenosti předala maminka, je dobré si připomenout ty nejznámější. Možná zjistíte, že půlku z nich ani neznáte.
1) Když vaříte vejce natvrdo, obvykle Vám v hrnci popraskají? Pomůže, když je vyndáte z ledničky o něco dřív a necháte je ohřát na pokojovou teplotu. Často se proti popraskání doporučuje i přidání trochu octa do hrnce s vodou, díky čemuž se pak i lépe loupají. Pokud je pak budete chtít krájet, nůž si krátce namočte pod horkou vodou, aby se Vám na něj nelepila.
2) Okraje od salátu Vám krátce po odkrojení zhnědnou? Přestaňte ho krájet a raději ho začněte trhat. Tím zabráníte hnědnutí i následovnému hořknutí.
3) Pečete maso v troubě už dvě hodiny a stále neměkne? Polijte ho dvěma lžícemi octa. Maso tak začne měknout rychleji.
4) Vadí Vám příliš silné aroma česneku? Ponořte ho na pár minut do osolené vody. Poté ho můžete s klidem použít.
5) Při opékání špekáčků Vám pokaždé prasknou? Nechte je těsně před pečením namočené ve studené vodě, tím popraskání zabráníte.
6) Mléko a pudink se Vám při vaření vždy připalují? Vymažte nejprve hrnec máslem. Pokud chcete zabránit škraloupu, který se obvykle na pudinku při chladnutí tvoří, zakryjte misku potravinovou fólií.
7) Potřebujete zahustit guláš, ale zrovna došla mouka? Můžete ho zahustit i bramborovou kaší, nastrouhaným syrovým bramborem nebo třeba ovesnými vločkami.
8) Pečivo Vám obvykle nevydrží déle než dva dny? Přidejte k němu kousek ukrojeného jablka, to zajistí jeho čerstvost i po několik dní!
9) Něco jste připálila a teď je to cítit po celém bytě? Zápach do sebe umí vtáhnout krajíce chleba, které rozložíte po kuchyni.
10) Aby byly Vaše bramboráky na pohled více zlatavé, stačí přilít do těsta trochu mléka nebo jednu nastrouhanou mrkev.
11) Když dáte do těsta místo cukru med, zajistíte tak jemnější a vláčnější těsto. Navíc výsledný dezert vydrží déle čerstvý.
12) Ztuhla Vám poleva na buchtě dříve, než jste ji stačila rozetřít? Nevadí, stačí vložit buchtu na pár minutek zpátky do trouby. Poleva se znovu rozteče a Vy ji můžete s klidem rozetřít. Chcete-li, aby se poleva více leskla, přidejte do ní trochu kokosového oleje.
13) V restauraci vždy dostanete krásně dozlatova osmaženou zeleninu, ale doma se Vám to zdaleka tak nedaří? Stačí přidat do oleje trochu cukru a výsledek bude přesně takový!
14) Vadí Vám, jak dlouho je potřeba vařit luštěniny? Zkuste k nim do vody přidat jedlou sodu, čímž se měknutí urychlí. Pokud chcete trochu zmírnit jejich nadýmavý efekt, stačí jim při vaření častěji vyměňovat vodu.
15) Nedaří se Vám z citrónu vymačkat dostatek šťávy? Když jej před vymačkáním namočíte na pár minut do horké vody, dostanete z něj mnohem více.
16) Uvařila jste si omylem až moc silnou kávu? Přidejte do ní trochu čokolády na vaření, získáte tak mnohem lahodnější nápoj.
17) Aby se Vám při opékání plátky anglické slaniny nezvlnily, stačí je před opékáním ponořit do mísy se studenou vodou.
18) Nechala jste hořčici v lednici moc dlouho a ona Vám okorala? Nemusíte ji hned vyhazovat, stačí ji zakápnout citrónovou šťávou a nechat chvilku odležet.
19) Uložila jste nějaké sladké pečivo do mrazáku? V žádném případě ho nerozmrazujte v mikrovlnce, hrozí okorání a ztvrdnutí!
20) Vaříte brambory ve slupce a už teď se děsíte loupání? Přelijte je těsně před tím studenou vodou a bude to hračka!