Také si pamatujete klasickou přílohu takového běžného jídla, jak karbanátky a podobné menu, která se podávala v závodním stravování s kostičkami zavařené červené řepy? Byla levná a jednoduše se nandávala, tak proč ji nenacpat snad ke každému jídlu, že? Ulehčit si práci a ušetřit bylo vždy heslo podnikových a školních kuchyní v bývalých letech. Díky tomuto nepsanému pravidlu má dodnes řada lidí i k výtečným pokrmům odpor. Proto není až tak divu, že namísto zdravého stravování, se doslova dáví tučnými a mastnými pokrmy s minimálním obsahem důležitých látek pro organismus.
Obsah látek v červené řepě
Tato kořenová zelenina, sytě červené barvy a úžasného přírodního barviva, obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Silně jsou v ní zastoupeny vitamíny C, E a většina ze skupiny B. Z minerálů a stopových prvků je to široká škála, velmi důležitých prvků, mezi kterými nechybí hořčík, železo, měď, vápník, zinek, fluor, také kobalt, lithium, draslík a jód. V červené řepě nesmí chybět, jak v jiné zelenině, obrovské množství vlákniny, nezbytné látce pro bezproblémové trávení a vylučování. A nutno zmínit i obsah pektinu, látky, která má v hlavním popisu práce vylučování špatného cholesterolu z těla ven.
Proti rakovině
Neméně důležitou informací je, že červená řepa obsahuje látky antokyany, neznámý název, ale velice nezbytné působení. Tyto látky jsou důležitou prevencí vzniku nádorů v těle a v tom případě i prevencí rakoviny. Není sice zaručeno, že pravidelná konzumace červené řepy odvrátí riziko vzniku rakoviny zcela, ale určitě dost omezí. V případě, že máte genetickou predispozici k nádorovému onemocnění od svých předků, zahrňte červenou řepu do svého jídelníčku.
Lepší játra a silný mozek
Vysoký obsah betainu zaručuje posílení mozku a nervové soustavy. Je nezbytně důležitým prvkem jako prevence i léčby aterosklerózy. Navíc se díky této látce lépe regenerují naše játra a mohou nám bezvadně sloužit ještě řadu dlouhých let.
Pro zdravé děťátko
Zvláštní pozornost si zaslouží obsah křemíku a kyseliny listové. První jmenovaný je nezbytným prvkem pro tvorbu vazivových tkání i kostí. Navíc posiluje cévy a regeneruje organismus. To vše má za následek oddálené fyzické stáří, vůbec zpomalení stárnutí a jak pokožka, pleť, tak i vlasy i nehty jsou pevné, zdravé a bezproblémové. Kyselina listová je nenahraditelnou substancí pro správný a zdravý vývoj lidského plodu v prenatálním období a navíc odráží možnost potratu. Pro nastávající maminky je červená řepa nejen důležitá, ale prakticky nutná.
A co ještě umí červená řepa?
Díky tomu, že posiluje nervy a nervovou soustavu, je skvělým přírodním lékem na posílení paměti a činnost mozku, je takovým prostředkem proti zapomínání. Vysoký obsah železa příznivě působí na pročištění krve a tudíž i na posílení imunity. Červená řepa si hravě poradí i s onemocněním zvané borelióza, či klíšťová encefalitida. Významně tu urychluje proces léčby. Posiluje zrak i jeho ostrost a pozitivně působí i na hladinu inzulinu v našem těle.