Hnědá pochoutka nezaměnitelné chuti i vůně. S oříšky, i bez nich, s náplní, kousky ovoce, lupínky, tmavá, mléčná, bílá, někdy i barevná. To vše a mnohem více je čokoláda, úžasný objev, který nejen dodá rychlou energii, ale pohladí i chuťové pohárky a povzbudí dobrou náladu, případně uklidní rozčilení.
Jak k nám čokoláda přišla
Původně nešlo o tuhou tabulku, ale nápoj, který dokonce ani nebyl sladký, spíše hořký. Úplně první zmínka o čokoládě pochází z doby Mayů, asi tři tisíce let před naším letopočtem. Mayové a později i Aztékové, vyráběli z kakaových bobů nápoj, který si nazvali jako chocolati a již tenkrát považovali za afrodiziakum ten hořký, tmavý nápoj. Nápoj ochutili chilli nebo vanilkou a byl to nápoj nejvýše postavených.
Čokoláda v Evropě
Dlouhá léta téměř nic, až v šestnáctém století se díky výpravě španělského kolonizátora a dobyvatele, Hernána Cortése dostávají kakaové boby do Evropy. Spolu s nimi přivezl i recepturu na vaření čokolády, což si ihned získalo oblibu u veřejné populace. Nejprve tedy pouze v samotném Španělsku, které recepturu bránili před ostatními národy, ještě než ji dodali nové ingredience a sladkou chuť.
V historii čokolády je toho samozřejmě mnoho, důležitým okamžikem je pak rok 1847, kdy byla vyrobena vůbec první tuhá čokoláda na světě. První mléčná čokoláda asi o třicet let později, přidáním kondenzovaného mléka.
Jak se vyrábí čokoláda
Kakaové boby se suší, drtí, zpracovávají. Zbavují se slupek a následně se praží a poté melou. Vznikne kašovitá hmota, ta se následně mísí s kakaovým máslem a následně je na světě hmota, ze které se dále předepsanými technologickými postupy vyrábí samotná čokoláda.
Obsah čokolády
Pravá a kvalitní čokoláda je tak, která obsahuje ve svém základě kakaovou hmotu, kakaové máslo a kakaovou sušinu. Žádný rostlinný tuk. Jedině bez přidaných tuků je to částečně i zdraví prospěšná látka, obsahující jak bílkoviny, tak samozřejmě cukry a tuky, ale i vitamín B6, selen, vitamín C, D, i E z prvků draslík, sodík, vápník, fosfor, hořčík, železo, také měď, zinek, jód anebo mangan.
Nekvalitní čokoládová náhražka
Proces výroby čokolády je poměrně nákladný, a pokud chce výrobce nabízet skutečně kvalitní a pravou čokoládu, musí být obeznámen s tím, že jeho produkt se bude na trhu zdát předražený. Cena bude nesrovnatelná s levnou čokoládovou náhražkou, která si drze na obal napíše „čokoláda“. Náhražky čokolád ve svém obsahu mají velký oddíl cukrů, tuků ale především rostlinných tuků a další prvky. Klasikou je „čokoláda“ přivezena od našeho severního souseda. Při požívání si člověk není jistý, zda má v ústech kus ztvrdlého tuku, či něco jiného. I když cena je lákavá, s pravou a výživnou čokoládou nemá nic společného. Pravá čokoláda pohladí vaši mysl a navnadí vaše smysly. Doplněná příjemnou vůní vás dostane i do extáze.