Domácí jídlo přeci jen bývá lepší, než jídlo kupované. A to nejen díky lepší chuti, ale i díky tomu, že víte, co skutečně jíte. Dnes si s námi můžete zkusit přípravu lahodného bylinkového másla. Máslo ochucené bylinkami je neobyčejnou variantou, kterou si můžete zpestřit obyčejnou snídani, svačinu nebo večeří. Jeho příprava je velice jednoduchá a výsledek má široké spektrum využití – jako pomazánka na běžné pečivo, na chlebíčky, jednohubky, ale třeba i k bramborám. I když si možná říkáte, že vám chutná máslo neochucené, pojďte si pro jednou svůj jídelníček trochu ozvláštnit.
Co byste měli vědět o bylinkovém másle
Jestli si říkáte, jaké máslo lze použít, pokusíme se vám na to nyní odpovědět. Samozřejmě nejlepší je takzvané čajové máslo vyráběné z mléka, to znamená máslo s vyšším obsahem živočišného tuku. Použít se dá ale i rostlinná varianta v podobě margarínu, který je zdravější, pouze chuť se s poctivou mléčnou variantou nedá příliš srovnávat. Hledáte-li způsob, jakým si vyrobit co nejjednodušší pomazánku jen tak na rohlík, můžete použít neochucené pomazánkové máslo.
Největší výhodou domácího bylinkového másla je to, že mu dáte přesně takovou chuť, jakou máte nejraději. Fantazii se meze nekladou, proto si můžete do másla přimíchat jakékoliv bylinky. Nejčastěji se používá bazalka, oregano, chilli nebo třeba majoránka. Lze ale vyzkoušet i netradiční a krásně voňavé variace přidáním levandule nebo meduňky.
Aby se dalo máslo spojit s bylinkami a ostatními ingrediencemi, je nutné vyndat ho před přípravou bylinkového másla z ledničky. Nejlepší je nechat ho v pokojové teplotě několik hodin, třeba přes noc, aby pořádně změklo.
Bylinky jsou samozřejmě nejlepší čerstvé, ale lze použít i sušené nebo mražené. Používáte-li čerstvé, sekejte je vždy hodně najemno, sušené nadrolte na co nejjemnější kousky.
Jakmile máte připravené máslo i bylinky, je nutné všechno dobře spojit dohromady. Tuto část se snažte neodbýt a věnujte se míchání alespoň několik minut. Poté se máslo tvaruje, zabalí do alobalu a nechá se nejlépe do druhého dne odležet v lednici.
Doba trvanlivosti vašeho domácího bylinkového másla je podobná, jako u obyčejného másla. Jakmile víte, že máslo nestihnete spotřebovat, můžete ho uskladnit do mrazničky. Zde vydrží váš výtvor bez ztráty kvality i několik měsíců.
Připravujeme bylinkové máslo
Pro přípravu domácího bylinkového másla budete potřebovat následující ingredience:
- 125g másla
- trocha citronové šťávy
- vaše oblíbené bylinky
- sůl a pepř
Máslo vyndejte z ledničky, aby změklo. Všechny bylinky nakrájejte hodně nadrobno. Poté je přisypte k máslu a důkladně utřete. Do výsledné směsi přidejte pár kapek citronové šťávy, osolte a opepřete. Ještě jednou celou směs promíchejte a dejte alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice. Následně máslo vyndejte z misky a vytvarujte z něj váleček. Ten se zabalí do alobalu a dá se opět ztuhnout do lednice. V této fázi je bylinkové máslo hotové a připravené ke konzumaci. Pokud chcete docílit efektivního vzhledu při servírování, krájejte máslo vroubkovaným nožem. Mnohým z vás by mohla vadit příliš tuhá konzistence při vyndání z lednice. Chcete-li, aby změklo, nechte ho chvilku venku, nebo pro rychlejší změknutí ho přikryjte mísou vypláchnutou horkou vodou.