Podle tradiční čínské medicíny jsou za 90 % všech nemocí zodpovědné naše emoce. Chvíle uvolnění nad šálkem kvalitního čaje a posezení v dobré čajovně s přáteli je již prvním stupněm k udržení vašeho dobrého duševního zdraví. Může však čaj mít skutečně léčebné účinky i na vaše tělo? Čaj, zejména zelený, obsahuje až 30 % polyfenolů, které patří mezi tzv. čajové katechiny. U těchto přírodních sloučenin byl prokázán pozitivní vliv na lidský organismus. Černý čaj je během zpracovávání fermentován a rychle sušen, čímž ztrácí značný podíl katechinů. Pitím 5-10 šálků zeleného čaje denně předcházíte onemocnění srdce a cév, žaludečním vředům a dokonce rakovině tlustého střeva.
Bylo též laboratorně prokázáno, že čaj preventivně působí proti nádorovým onemocněním. Porovnáním četnosti výskytu rakoviny plic v Japonsku a v USA se zjistilo, že u kuřáků pijících zelený čaj se rakovina plic vyskytuje o 45 % méně často, než u osob aktivně kouřících, nebo dlouhodobě vystavených cigaretovému kouři. Při dalších výzkumech byly zjištěny preventivní účinky zeleného čaje proti rakovině jícnu, žaludku, kůže, prsu, slinivky, střev a prostaty. V čaji je totiž obsažen tzv. epigallokatechin gallate (EGCG), který má schopnost na sebe vázat urokinázu. Tento enzym figuruje v kontextu s rakovinnými metastázemi.
Protinádorové účinky zeleného čaje souvisejí s antioxidačním působením polyfenolů. Antioxidanty, mezi něž patří např. vitamín C, A a E, chrání buňky před účinkem volných radikálů. Volné radikály vznikají v našem těle zcela samovolně, aniž bychom tomu mohli zabránit. Vdechovaný kyslík se spojí s vodíkem, vznikne voda a zbytky molekul sacharidů a lipidů – ty se kvůli odštěpenému vodíku stanou volnými radikály s nepárovými elektrony. Volné radikály jsou tedy nabité částice, vstupující do dalších, pro organismus nepříznivých reakcí, jež ještě podporuje smog, UV záření a různé chemické látky, s nimiž se v domácnosti běžně setkáváme. Volné radikály se sice uplatňují v některých životně důležitých procesech, jejich hladinu je však třeba udržovat na bezpečné úrovni. Nezapomeňte, že zelený čaj má 6x silnější antioxidační účinky než čaj černý a že mléko antioxidační působení čaje zeslabuje. Milovníky černého čaje jistě zase potěší jeho protichřipkové působení díky theaflavinu.
Důležité jsou i čajové alkaloidy – tradičně známý kofein zahání únavu a aktivuje činnost mozku, podporuje činnost srdce a trávení, diureticky působí na ledviny. Jeden šálek čaje obsahuje 10 – 50 mg kofeinu, což stačí na mírnou stimulaci nervové soustavy, která navíc vydrží dlouhou dobu. Alkaloidy theobromin a theofylin mají vliv na rozšíření průdušek, využívá se jich při léčbě astmatických potíží.
Čaj má schopnost snižovat hladinu krevního cukru i cholesterolu v krvi. Stačí vám k tomu už 4-5 šálků pravidelně každý den. Málo se ví, že se v čaji skrývá také fluor, což pozitivně ovlivňuje stav naší zubní skloviny. Laboratorně bylo dokázáno, že látky obsažené v čaji zpomalují růst bakterie Streptococcus mutans, která způsobuje zubní kaz. Z dalších minerálů, jichž čaj celkem obsahuje asi 5%, se vám bude jistě hodit draslík, hořčík, vápník, zinek, železo, fosfor, sodík a mangan, nemluvě o významné koncentraci vitamínu C , E a skupiny B. Pokud vám nechutná čaj v tekutém stavu, vyzkoušejte ho ve volně prodejných tobolkách.