Původní obyvatelé hornatých území na sever od jihoafrického Kapského města, odkud pochází, o něm odpradávna s úctou mluvili jako o horském čaji. Mezi osadníky přicházejícími z Evropy se nicméně ujal jako čaj červený, pod kterýmžto jménem se s rooibosem můžeme občas setkat i dnes. Tradiční jihoafrický nápoj připravovaný z lístků keře Aspalathus linearis byl dlouhá staletí součástí lidové medicíny, a mnohé z jeho původně magických účinků později skutečně potvrdila moderní medicína. Vysoký krevní tlak, nemoci srdce a oběhového aparátu či kožní problémy. Tak vypadají jen některé z obtíží, od kterých vám popíjení roiboosu může pomoci. A především: jde o vynikající prostředek, jak i bez kofeinu povzbudit naše tělo.
V současnosti je rok co rok vyprodukováno zhruba 15 tisíc tun sušeného rooibosu v hodnotě necelých 500 miliard korun. Švédský botanik Carl Thunberg, který byl prvním, kdo roku 1772 začal intenzivněji zkoumat keř, ze kterého Křováci odjakživa připravovali osvěžující nápoj, který v jejich kultuře odjakživa popíjel prakticky každý: od nemluvňat přes nastávající maminky až po respektované stařešiny.
V první polovině dvacátého století už tomuto nápoji - neškolenému jazyku jen obtížně rozeznatelnému od čaje – holdoval v jižní Africe prakticky každý, a dodnes tomu nebude jinak. Jedna z nejoblíbenějších variant, kdy se roiboos podává řádně oslazený a s vydatným přídavkem mléka, je tak například v Kapském městě jednou z obvyklých vzpomínek na dětství, kterou v sobě nosí nejspíš úplně každý.
O to je překvapivější, že v Evropě se skutečná roiboosová horečka pořádně rozhořela až teprve jen před několika málo lety. A to i přesto, že třeba v Německu je tento čajový nápoj, obsahující místo kofeinu spoustu vitamínu C a minerálních látek, velice populární mnohem déle.
Důležité je však na celé věci spíš to, že nedávný rozruch kolem roiboosu je naprosto oprávněný. Nakonec řekněte sami. Vypadá i chutná velice podobně jako klasický čaj, ale na rozdíl od něj neobsahuje žádný kofein. Proto roiboosu za den můžete vypít v podstatě tolik kolik chcete.
A vzhledem k tomu, že rooibos je možné připravovat opravdu na spoustu způsobů, které se od sebe chuťově velice často dost výrazně liší, tak skor každý šálek může být úplně jiný. Lékaři vás navíc v co nejméně střídmém popíjení budou jedině podporovat.
Pokud totiž přijde řeč na pozitivní zdravotní účinky rooibosu na zdraví člověka, nejčastěji se skloňuje množství šesti šálků denně pro zajištění maximálního léčebného či preventivního efektu. Protože roiboos neobsahuje kofein, jde samozřejmě také o vynikající náhražku čaje u malých dětí, ale nejenom jich, velice prospěje rovněž třeba těhotným ženám.
Chcete-li ochutnat výtečné směsi s rooibosem, tak zkuste Tiramisu nebo Vánoční punč,
Bylo by nicméně velkou chybou díky všem těmto efektům v roiboosu vidět jen jakousi exotičtější obdobou zdravotního čaje. Kromě výborné chuti, kterou lze přirozeně kombinovat například s nejrůznějšími druhy ovoce totiž roiboos především dokáže znovu zbystřit smysly unavené mysli v situacích, kdy mnozí z nás sahají spíše po kávě nebo energy drincích. Roiboos však spolu s tím zároveň dokáže posloužit naopak také jako zklidňující prostředek. O jeho schopnosti snižovat hladinu stresu dokonce existuje nejedna vědecká studie.