Pečený čaj svoji slávu sklízí teprve teď, ačkoliv už ho znaly i naše prababičky. Čaj vypadá jako zavařeninový kompot. Máte-li doma přebytek ovoce a nevíte jak ho zužitkovat, upečte si čaj. „Lenoši a lenošky“ jistě ocení, že pečený čaj lze i jednoduše zakoupit v obchodě, v mnoha ovocných variantách, pod názvem „Babiččin ovocný čaj“. Pokud máte rádi čaj s kapkou něčeho ostřejšího, tak pátrejte po nápise „Dědečkovo tajemství“.
Babiččin ovocný čaj nabízí například tyto příchutě:
· Brusinka se skořicí
· Hruška se zázvorem
· Ostružina s kardamonem
· Broskev s anýzem
· Mango s anýzem
Dědeček vám prozradí jeho tajemství v podobě:
· Maliny se skořicí a vodkou
· Meruňky se skořicí a meruňkovicí
· Černý rybíz s kardamonem a vodkou
Proč pečený?
Protože je připravován z upečeného ovoce. Pravý čaj v tomto odvaru nenajdete, proto také pečený čaj neobsahuje žádný kofein. Ovocný pečený čaj je naprosto přírodní bez umělých barviv, konzervantů, aromatických látek a ostatní chemie.
Příprava
K přípravě pečeného čaje můžete použít jakékoliv ovoce. Fantazii se meze nekladou, takže můžete vymýšlet nejrůznější kombinace vašich oblíbených plodů a bobulí dle momentální nálady a chuti. Čaj si můžete namíchat jak z čerstvého, tak mraženého nebo kompotovaného ovoce. Banán si však raději dejte čerstvý. Pro přípravu pečeného čaje se příliš nehodí. Tu pravou lahodnou chuť čaj získá, když uplatníte poměr „půl na půl“. Polovina vašeho oblíbeného ovoce a druhá půlka kyselejší ovoce (rybíz). Ostružina, černý rybíz a aronie vám zaručí krásně barevně sytý nálev.
Recept
o 2 kg oblíbeného ovoce
o citron
o 1 kg cukru (popř. více/méně dle vaší chuti)
o vanilkový cukr (není nutný; opět záleží na vašich chuťových buňkách)
o 2 dcl rumu (lze použít i griotka nebo vodka)
o 8 hřebíčků
o mletý badyán
o celá skořice
o 1 lžička mleté skořice
· Ovoce umyjeme, odpeckujeme, loupat nemusíme (jablka, hrušky) a nakrájíme na menší kousky.
· Nakrájené ovoce nasypeme do mísy, přidáme koření a alkohol. Do směsi nastrouháme citronovou kůru a „ostrouhaný“ citron nakrájíme a také přidáme do mísy s ovocem.
· Směs rozprostřeme na plech a dáme péct na 10 minut do předem vyhřáté trouby na 200°C.
· Po 10 minutách přidáme cukr.
· Následně pečeme ještě dalších 20 minut (dokud ovoce nepustí šťávu). Čas od času ovoce promícháme.
· Horkou směs nalijeme do „zavařovaček“ a přidáme ještě lžičku rumu (nebo jiného použitého alkoholu). Sklenice otočíme na 5–10 minut dnem vzhůru.
· Uchováváme v chladu a temnu.
Jak vzniká nápoj?
Do hrnečku dejte 1-3 lžičky upečeného čaje a zlijte jej horkou vodou. Nechte čaj deset minut odstát a pak už si jen užívejte delikátní chuť vašeho vlastního čaje. Dopřejte si váš oblíbený čaj i v letních parných dnech. Zalijete-li ho studenou vodou, vytvoříte si tak výtečný osvěžující nápoj.