Čtení etiket u potravin se stává stále více modernější. Patříte do těch, co prostě v obchodě šáhnou po prvním výrobku, který vidí a utíkají s ním k pokladně? Vymlouváte se, že nemáte na nějaké čtení etiket čas a obvykle zkoumáte až doma, co jste to vlastně koupila? V tom případě zpozorněte, protože možná nevědomky utrácíte peníze za to, co Vám a Vaší rodině ničí zdraví.
Na výrobku by mělo být vždy uveden název, výrobce, země původu, datum spotřeby, ale například i rozpis energetické hodnoty. Pokud něco z uvedeného chybí, rozhodně zvažte, zda výrobek kupovat. Pokud držíte dietu nebo hubnete, zkoumejte také obsah sacharidů, bílkovin, vitamínů a dalších látek. Nenechte se napálit – samotné označení E ještě neznamená, že je dané "éčko" škodlivé. Některé tyto přidané látky totiž mohou být i zdraví prospěšné. Pojďme ale zaostřit zrak spíše na ty, které nám rozhodně neprospívají.
E121 – Na toto barvivo si dejte pozor především v případě, že nakupujete zahraniční potraviny. V ČR i v mnoha jiných zemích je tato látka zakázaná, ale i přesto si složení výrobku raději ověřte. Jednotlivé složky barviva mohou způsobit problémy se zrakem nebo poruchy ledvin. Používá se hlavně do těch potravin, u kterých se očekává výsledná žlutooranžová barva.
E132 – Karcinogenní barvivo, které se používá při výrobě mnoha nealkoholických nápojů. Může způsobit zažívací problémy, od zvracení až po zácpu.
E133 – Je to zářivě modré barvivo, které se používá k barvení zmrzliny, limonád nebo cukrovinek. Pro děti je toto barvivo zcela nevhodné, protože zvyšuje riziko hyperaktivity. Dále může způsobit astma a jiné alergické reakce. Vyrábí se z uhelného dehtu, s čímž souvisí i to, že zabarvuje pokožku a moč. Při nadměrném užívání může dokonce způsobovat nádorová onemocnění.
E231 – Tato látka je hojně využívaná v zemědělství, například jako desinfekce nebo při konzervování citrusových plodů (vždy proto citrusovou kúru pečlivě omyjte v teplé vodě). U citlivých jedinců může způsobit podráždění kůže a očí, u dětí opět způsobuje hyperaktivitu.
E251 – Použití této látky je sice v ČR omezeno u dětských výrobků, přesto se ale stále přidává do masných výrobků jako stabilizátor barvy a zvýrazňovač chuti. Postupným rozkládáním se zde vytváří rakovinotvorné buňky a podrobným výzkumem se došlo k tomu, že nadměrnou konzumací může vzniknout rakovina slinivky břišní. Údajně tato látka dokonce může způsobit otravu.
E621 – Jistě tuto látku znáte pod názvem glutaman sodný. Je to jedno z nejpoužívanějších dochucovadel hlavně díky své charakteristické masové chuti. Může způsobovat migrény, závratě, podrážděnost i deprese. Děti by se měli glutamanu obloukem vyhýbat, protože by mohl být nebezpečný pro jejich zdravý vývoj.
E951 – Toto uměle vyráběné sladidlo je pro lidské tělo nebezpečné hlavně proto, že se v něm rozkládá na methanol. Je dokonce zhruba dvěstěkrát sladší, než běžný cukr a i přesto se používá v mnoha výrobcích na celém světě. U dětí se tato látka podílí na vzniku poruch učení a soustředěnosti. Přesto, že je tato látka karcinogenní, je stálo povoleno její přidávání do potravin jak u nás, tak v USA.
E952 – Tato látka se používá jako umělé sladidlo do mnoha nealkoholických nápojů. Uvádí se, že je až třicetkrát sladší, než bílý cukr. Způsobuje problémy s močením, záněty močového měchýře a u mužů poškození varlat. Ve Spojených státech už tuto látku dokonce zakázali, v Evropě je však stále povolená.