Číst etikety potravin se vyplatí - nebezpečná Éčka

28.04. 2014 • Zdraví 1226x

Čtení etiket u potravin se stává stále více modernější. Patříte do těch, co prostě v obchodě šáhnou po prvním výrobku, který vidí a utíkají s ním k pokladně? Vymlouváte se, že nemáte na nějaké čtení etiket čas a obvykle zkoumáte až doma, co jste to vlastně koupila? V tom případě zpozorněte, protože možná nevědomky utrácíte peníze za to, co Vám a Vaší rodině ničí zdraví.

Na výrobku by mělo být vždy uveden název, výrobce, země původu, datum spotřeby, ale například i rozpis energetické hodnoty. Pokud něco z uvedeného chybí, rozhodně zvažte, zda výrobek kupovat. Pokud držíte dietu nebo hubnete, zkoumejte také obsah sacharidů, bílkovin, vitamínů a dalších látek. Nenechte se napálit – samotné označení E ještě neznamená, že je dané "éčko" škodlivé. Některé tyto přidané látky totiž mohou být i zdraví prospěšné. Pojďme ale zaostřit zrak spíše na ty, které nám rozhodně neprospívají.

E121 – Na toto barvivo si dejte pozor především v případě, že nakupujete zahraniční potraviny. V ČR i v mnoha jiných zemích je tato látka zakázaná, ale i přesto si složení výrobku raději ověřte. Jednotlivé složky barviva mohou způsobit problémy se zrakem nebo poruchy ledvin. Používá se hlavně do těch potravin, u kterých se očekává výsledná žlutooranžová barva.

E132 – Karcinogenní barvivo, které se používá při výrobě mnoha nealkoholických nápojů. Může způsobit zažívací problémy, od zvracení až po zácpu.

E133 – Je to zářivě modré barvivo, které se používá k barvení zmrzliny, limonád nebo cukrovinek. Pro děti je toto barvivo zcela nevhodné, protože zvyšuje riziko hyperaktivity. Dále může způsobit astma a jiné alergické reakce. Vyrábí se z uhelného dehtu, s čímž souvisí i to, že zabarvuje pokožku a moč. Při nadměrném užívání může dokonce způsobovat nádorová onemocnění.

E231 – Tato látka je hojně využívaná v zemědělství, například jako desinfekce nebo při konzervování citrusových plodů (vždy proto citrusovou kúru pečlivě omyjte v teplé vodě). U citlivých jedinců může způsobit podráždění kůže a očí, u dětí opět způsobuje hyperaktivitu.

E251 – Použití této látky je sice v ČR omezeno u dětských výrobků, přesto se ale stále přidává do masných výrobků jako stabilizátor barvy a zvýrazňovač chuti. Postupným rozkládáním se zde vytváří rakovinotvorné buňky a podrobným výzkumem se došlo k tomu, že nadměrnou konzumací může vzniknout rakovina slinivky břišní. Údajně tato látka dokonce může způsobit otravu.

E621 – Jistě tuto látku znáte pod názvem glutaman sodný. Je to jedno z nejpoužívanějších dochucovadel hlavně díky své charakteristické masové chuti. Může způsobovat migrény, závratě, podrážděnost i deprese. Děti by se měli glutamanu obloukem vyhýbat, protože by mohl být nebezpečný pro jejich zdravý vývoj.

E951 – Toto uměle vyráběné sladidlo je pro lidské tělo nebezpečné hlavně proto, že se v něm rozkládá na methanol. Je dokonce zhruba dvěstěkrát sladší, než běžný cukr a i přesto se používá v mnoha výrobcích na celém světě. U dětí se tato látka podílí na vzniku poruch učení a soustředěnosti. Přesto, že je tato látka karcinogenní, je stálo povoleno její přidávání do potravin jak u nás, tak v USA.

E952 – Tato látka se používá jako umělé sladidlo do mnoha nealkoholických nápojů. Uvádí se, že je až třicetkrát sladší, než bílý cukr. Způsobuje problémy s močením, záněty močového měchýře a u mužů poškození varlat. Ve Spojených státech už tuto látku dokonce zakázali, v Evropě je však stále povolená.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články
Nej online hry
Bubble Glee online hraRise of Atlantis online hraSara Super Spa online hraMahjong Alchemy online hraPersonal Shopper 2 online hraSnail Bob 2 online hraLady Gaga Celebrity Makeover online hra