Ne všichni mají ryby rádi, někteří je pak vyloženě nesnáší a v jejich jídelníčku je nenajdete ani zaboha. Ryby jsou ovšem velmi zdravé, a pro některé i dokonce chutné. Rybou se samozřejmě myslí nejideálněji ryba, která je připravená v páře, či na kapce olivového oleje. Taková ryba má totiž mnohem víc vitamínů a minerálů. Samozřejmě i taková rybí pomazánka, ryba smažená a podobně v sobě mají vitamíny a i takovou rybu si s klidným srdcem občas můžete dát.
Jaké látky ryby obsahují?
Ryby by se měli ideálně konzumovat jednou týdně, ovšem kdo je takto konzumuje? Většina z nás nikoliv. Někteří tvrdí, že jim rybí maso nechutná, jiní, že neví co z ryb připravit a podobně a podobně. Výmluv by se našla spousta. Ryby v sobě obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, minerály, vitamíny. Z vitamínů například A, B1, B6, B12, D. A minerály například fosfor, hořčík, fluor, vápník, jód, selen, zinek nebo železo.
Proč jíst ryby?
Ryby mají konzumovat především těhotné ženy a děti. U těhotných žen jsou ryby dobré, protože podporují zdravý růst a vývoj vašeho plodu. Dětem pomáhají ke správnému rozvoji mozku.
1. BOJUJÍ S DEMENCÍ
Člověk by se možná divil, ale je tomu tak. Studie, které se dlouhodobě prováděly, potvrzují, že u starších lidí, kterým se podával minimálně jednou denně rybí pokrmy, se snížilo riziko vzniku demence, především tedy Alzheimerovy choroby. Tak co říkáte? Zařadíte už ryby do svého jídelníčku? Dvakrát týdně vám ryba určitě neuškodí, naopak budete snižovat riziko demence už od mladého věku.
2. ZLEPŠUJÍ ZRAK
Mastné kyseliny, které ryby obsahují, pozitivně ovlivňují zdraví našich očí. Samozřejmě, není to tak, že když máte problémy s očima, začnete jíst ryby a najednou se vám oči spraví. Dokonce přestanete nosit brýle, to určitě ne. Ryby je dobré do stravy zakomponovat již v době, kdy máte oči v pořádku, jako prevenci.
3. PODPORUJÍ ZDRAVÍ CÉV A ZDRAVÍ SRDCE
Látky, které ryby obsahují, podporují elasticitu cév, snižují hladinu cholesterolu, snižují riziko srdečního selhání nebo cévní mozkové příhody. Už jen kvůli tomuto je dobré, ryby jíst pravidelně. Nikdo z nás nechce, aby mu selhalo srdce, či aby se mu přihodila cévní mozková příhoda.
4. NAPOMÁHAJÍ PROTI DIABETU (CUKROVCE)
Jeden z výzkumů, které se prováděly, ukázal také to, že konzumace ryb pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi. To je samozřejmě pozitivní a to zejména protože se snižuje riziko cukrovky.
5. TLUMÍ V TĚLE ZÁNĚTLIVÉ PROCESY
Omega-3 mastné kyseliny, které ryby obsahují, toho v těle udělají opravdu hodně. Dokážou si také poradit s různými záněty. Tlumí také bolesti při artróze.
6. POMOC PROTI DEPRESÍM
Ryby dokonce dokáží pomoci v boji proti depresím. Jejich látky a vitamíny se v krvi rozpouštějí a dokáží bojovat proti depresím, uklidnit takového člověka.