Na světě snad není člověk, který by neměl rád banán. Jeho pozitivní žlutá barva a skvělá chuť již zajišťují úspěch u konzumentů. Jistou zajímavostí je původ slova banán, což pochází z arabského slova a v překladu znamená prst. Ještě zajímavější však je to, že banánovník, na kterém plody banány rostou, není žádný strom, ani keř, ale bylina, jež dorůstá do výšky až šestnácti metrů. Tím se automaticky řadí mezi nejvyšší byliny na světě.
Banány nepatří do lednice
I když rychle zrají, tím, že je strčíme do lednice, si mnoho nepomůžeme. Jakákoli teplota pod čtrnáct stupňů zaručuje kazivost banánů, šednou a ztrátu na chuti i vůni. Rychle sice zrají a hnědnou, ale takový už banán je. Ideální je si koupit trs banánů, rozdělit celé rodině na svačinu a sníst.
Obsah látek v banánu
Jako hubnoucí prostředek se banán moc nedoporučuju, protože obsahuje v celé své pětině sacharidy, jako je fruktóza, sacharóza a glukóza, což jsou cukry, které štíhlé linii zrovna neprospívají. Ale zas na druhou stranu je právě díky obsahu těchto cukrů skvělým pro sportovce, zejména před výkonem. Mimo vodu banán obsahuje významné množství draslíku, vápníku, hořčíku, sodíku, zinku, manganu a také molybdenu. Z vitamínů jsou to vitamíny skupiny B a také provitamín A, dále je zde aminokyselina tryptofan a tyrozin a velký obsah vlákniny.
Čím jsou banány zdraví prospěšné
Už víme, že pokud se dáme na redukční dietu, banán pro nás nebude ten pravý přítel. Není sice zakázaný, ale také ne doporučený. Nicméně umí udělat spoustu jiné práce zcela jinde. Což ocení určitě lidé, kteří mají přecitlivělý žaludek, časté nevolnosti, žaludeční vředy, trpí na překyselení žaludku a další žaludeční i trávicí obtíže. Banány jsou lehce stravitelné a vzhledem k obsahu draslíku pozitivně působí na činnost zdravého srdce, krevního oběhu, ale i svalů a nervů. Problémy s nespavostí hravě vyřeší banán, protože obsah látek v něm uklidňují jak mysl, tak nejen že se usíná, jak se říká – s klidnou hlavou, ale podpořena je i dobrá nálada.
Jak je to tady s banány s štíhlou linií
Právě pro vysoký obsah jednoduchých cukrů nejsou banány vhodné při redukční dietě. Ale není nutno je zcela zatracovat. Protože díky obsahu vlákniny jsou podporou v trávení a tělu odlehčují. Navíc obsahují minimální množství tuků a jsou schopny zasytit, zahnat pocit hladu a dodat potřebný energický příjem na splování tuků. Při konzumaci banánů lez však dodržovat jednoduché pravidlo a to nekonzumovat banány odpoledne a večer, jsou skvělé jako dopolední svačina.
Pozor na nezralé banány
Zralý banán je ten, který je žlutý a voňavý. Zelené a nazelenalé banány ještě nestihly dozrát a jejich konzumace způsobuje plynatost ve střevech. Obsahují totiž odolný škrob, který se v tenkém střevě nedokáže rozložit, přechází do tlustého střeva, kde kvasí, což způsobuje právě plynatost.