Kustovnice čínská je na naší planetě jedním z nejzajímavějších druhů ovoce. Tato plodina je našemu zdraví velmi prospěšná a je možné z ní připravit celou řadu pokrmů. Abyste získali lepší přehled o jejím využití, podíváme se nyní společně na několik možných receptů.
Příprava kustovnice – obecné rady
Kromě konzumování čerstvých nebo sušených plodů této rostliny existuje i mnoho dalších způsobů jejího zpracování. Pro přípravu čaje z kustovnice postačí zalít plody horkou vodou a nechat luhovat cca 20 minut. Poté nálev slijeme a vyluhované plody jsou stále poměrně chutné a je možné je zkonzumovat samotné. Optimální porce kustovnice je 10-20 gramů. Obecnou radou je, aby během vaření neměly plody kontakt s kovem, tzn., doporučujeme vařit v nádobě keramické, porcelánové či skleněné. Stejné pravidlo platí i pro předměty, kterými budeme pokrm míchat. K tomu tedy využijte vždy plastové, skleněné nebo dřevěné nádobí.
Dále je kustovnice čerstvá i sušená velmi chutná v kombinaci s jinými druhy sušeného ovoce nebo s ořechy ve formě griliáše. Variantou je také klasický odvar, kdy jednu lžíci kustovnice vaříme 5-10 minut v 1/4l vody. Vzniklý vývar je možné vypít, nebo i společně s bobulemi sníst.
Inspirace pro vaření
Jednou ze zajímavých možností, jak kustovnici zpracovat je její vývar s rybími medailonky, na kterém si nejen pochutnáte, ale dosáhnete rovněž pozitivních účinků, jako je zlepšení krevního oběhu, doplnění krve, projasnění zraku nebo posílení jater. K přípravě budete potřebovat cca 100g rybích medailonků, 10g kustovnice, 1 lžíci čínského vína, 1 lžičku andělikového prášku, 600ml kuřecího vývaru a 4ks houby shitake. Nejprve vaříme veškeré ongredience kromě rybích medailonků po dobu 5-10 minut. Poté rozehřejeme pařák, vlijeme do něj horký vývar včetně všech přísad, přivedeme k varu a přidáme rybí medailonky.
Jako další recept můžeme uvést kuře na kustovnici. Připravíme si jedno menší kuře, vodu, 4 lžíce kustovnice a sůl. Omyté kuře vložíme do pekáče, osolíme, zasypeme kustovnicí a podlijeme horkou vodou. Upečeme dozlatova, přičemž ke konci pečení maso podléváme a také přeléváme vývarem. Získáme tak celkově tonizující pokrm.
Kustovnici velice hojně využívá východní kuchyně. Jako příklad můžeme uvést jidášovo ucho s kustovnicí ve woku. Pro přípravu budeme potřebovat 20g kustovnice, 200g jidášova ucha, 1 lžičku medu, 1 lžičku nasekaného zázvoru, 1 lžičku čínského vína, 1 lžíci oleje a 2 lžíce silného masového vývaru. Nejprve blanšírujeme jidášovo ucho v horké vodě doměkka. Ve woku rozpálíme olej a za stálého míchání veškeré ingredience rychle osmahneme. Vzniklý pokrm celkově posiluje lidské tělo, podporuje posílení plic, sleziny a krve.
Dále je možné z kustovnice připravit i rychlou ranní snídani. Připravíme si 4 lžíce kustovnice, 300g obilné kaše, 6ks vlašských ořechů a 2 lžíce rozinek. Nejprve spaříme rozinky vroucí vodou a propláchneme kustovnici. Ořechy vyloupeme a nasekáme nadrobno. Vše vložíme do misky a přidáme obilnou kaši. Zalijeme vroucí vodou tak, aby veškeré ingredience byly ponořené, důkladně promícháme, přiklopíme a necháme cca 5 minut odstát. Můžeme přisladit medem nebo třtinovou melasou, případně přidat další kompotované nebo sušené ovoce. Tato snídaně je velice lehce stravitelná a navíc zdraví prospěšná.
Výše jsme uvedli pouze ukázku několika málo receptů, ovšem kustovnice má skutečně variabilní možnosti využití a má blahodárný efekt na lidské zdraví.