Čekáte návštěvu a chtěli byste hosty překvapit nějakým originálním pohoštěním? Doporučujeme netradiční a smysluplným nápoj, kterým je kvetoucí čaj. U nás není ještě zcela běžným a známým a můžete ho použít nejen pro návštěvy, ale např. také k vašemu posezení s kamarádkami.
Kvetoucí čaj – odkud pochází
Jak je tomu u většiny čajů, i tento má svůj původ v Číně. Není zcela známo, od kdy konkrétně se vyrábí, ale rozšířil se především v polovině 20. Století. Ovšem na našem českém trhu se objevil teprve nedávno.
Jak je to doopravdy?
Ve skutečnosti kvetoucí čaj neznamená přímo květ čaje. Jedná se o lístky bílého nebo zeleného čaje, které jsou svázané, a doprostřed je vložen jeden květ nějaké krásné květiny. Používá se nejčastěji lilie, ibišek nebo chryzantéma či jasmín. Na výběr těchto květů je kladen stejně velký důraz, jako na čajové lístky. Vytváří totiž nejen úchvatný vizuální efekt, ale čaj díky nim také příjemně voní a to bez výrazného zásahu do samotné delikátní chuti zeleného či bílého čaje.
Čajové lístky svázané s květem jsou nakonec usušeny, čímž je dosaženo vzhledu jakési větší kuličky. Jakmile ji následně zalijeme vodou, začne kulička pukat a postupně se rozvine. Doporučujeme tento čaj připravovat ve skleněné nádobě, aby bylo možné sledovat rozkvétání kuličky. Celý tento proces pak trvá cca 1-10 minut. Každý takto uvařený čaj je jedinečným, neboť se liší jak barvou, tak i typem či velikostí zvolených květin. Samozřejmě nedílnou součástí originality kvetení každého čaje jsou „zlaté čínské ručičky“, jelikož každý čaj s květem je svazován zvlášť a jsou voleny různé způsoby, aby při následném kvetení bylo docíleno vždy nějakého originálního vzhledu. Kvetoucí čaje můžeme rozlišovat a jsou pojmenovány jak podle barev, tvaru, tak i podle konečného efektu kvetení. Pro příklad uvedeme Amorův šíp, Červánky, Sluneční paprsek, Srdce k srdci, Kráska v růžovém, Tančící víla, Vycházející červánky nebo Nekončící láska.
Pravidelné pití kvetoucího čaje
Budete-li tento čaj pít pravidelně, tak zcela jistě nic nezkazíte. Spíš naopak. Vzhledem k tomu, že je vyráběn převážně ze zeleného nebo bílého čaje, bude mít na váš organismus blahodárné účinky. Jeden z nejkvalitnějších kvetoucích čajů je vyráběn z odrůdy bílého čaje Bai Hao Yin Zhen. Je v něm obsaženo až 3x více antioxidačních polyfenolů, než v čajích černých nebo zelených. Velmi účinně pomáhá v boji proti působení volných radikálů v těle. Při jeho pravidelném pití přispějete k ochraně vašeho chrupu díky obsahu fluoridu, dále napomáhá regulovat krevní tlak, tlumí abnormální krevní sraženiny, ustálí hladinu cholesterolu ve vašem těle, snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, slinivky a jícnu a také snižuje riziko vzniku srdečního infarktu.
Příprava
Příprava samotná se vždy nepatrně liší podle druhu připravovaného čaje. Obecně však tento postup lze shrnout do následujících kroků:
- Doporučujeme kvetoucí čaj připravovat ve skleněné nádobě, chcete-li potěšit i své oko
- Teplota vody je ideální 80°C
- V případě kvetoucího čaje vyrobeného z čaje zeleného je potřeba dodržet doporučenou dobu luhování. Při jejím překročení by čaj mohl ztrpknout. U čaje bílého není tato doba tolik směrodatná.
- Kvetoucí čaj je možné zalévat i opakovaně