Pravidelní strávníci středomořských lahůdek si nejenže labužnicky pochutnávají, ale dělají i něco pro svoje srdce a cévy a ovlivňují svoji hladinu tuku v krvi. Základem středomořské kuchyně je především pestrost, kterou ji dodali dávní mořeplavci Maurové, Féničané nebo Keltové.
Nekončící temperament, zdraví a vitalita
Pokaždé, když jedete na dovolenou, jen zíráte, kolik života bují v každém obyvateli středomořských oblastí? Dlouhou dobu panovala domněnka, že za nezkrotný jižanský temperament mohou klimatické podmínky a genetika. Špatná domněnka. Můžou za to stravovací návyky. Středomořská kuchyně překypuje zdravou pestrou stravou, která se může použít i jako forma diety. Díky rozmanité a vyvážené stravě se jižané dožívají až o desítky let déle než obyvatelé střední Evropy, trpí méně kardiovaskulárními chorobami a jejich zdraví je pevné jako skála.
Základní pilíře středomořské kuchyně
Pojďme si přiblížit ty nejzákladnější prvky, na kterých je středomořská kuchyně postavená.
Olivový olej
Pokrmy vařené na olivovém oleji nebo jím ochucené dostávají tu pravou středomořskou chuť a nádech. Na smažení, pečení či vaření použijte klasický olivový olej a na dochucení salátů extra panenský olivový olej lisovaný za studena. Olivový olej není tolik kalorický jako ostatní oleje. Navíc prospívá činnosti jater a stimuluje trávení. Překypuje vitamínem E, díky kterému „rosteme do krásy“. Pravidelná konzumace olivového oleje má pozitivní vliv na prevenci rakoviny prsu.
Čerstvé bylinky
Převládá bazalka, kopr, tymián, majoránka, oregano, koriandr, šalvěj, rozmarýn a petrželka. Podobně jako u olivového oleje, tak i bylinky se přidávají téměř do každého pokrmu. Používají se čerstvé, sušené nebo zamražené. V našich klimatických podmínkách tyto bylinky můžete pěstovat na zahrádce nebo v květináčku za oknem, avšak v Čechách nikdy nebudou mít takovou výraznou chuť a aroma jako ve středomořských oblastech.
Česnek
Česnekem můžete nahradit menší množství soli. Pronikavě ostrá chuť česneku propůjčuje pokrmům ten správný šmrnc. Česnek má blahodárný vliv na imunitu, činnost srdce, trávení, pročištění cév a na hladinu cholesterolu v krvi. Česnek vždycky vyhraje boj nad střevními parazity a pomáhá zbavit se nadýmání.
Ryby
Ryby používejte vždy čerstvé a ještě v den nákupu je tepelně upravte a zkonzumujte. Čerstvá ryba má lesklé oči, červené žábry, nezapáchá! Konzumací ryb se neošidíte od spokojeného dlouhého života plného pevného zdraví.
Rajčata
Rajská jablka obsahují velké množství beta karotenu a vitamínu E. Pozitivně působí na obranyschopnost organismu, chrání před vznikem rakoviny, příznivě ovlivňují činnost ledvin, účinkují jako antioxidant. A dámy pozor! Působí jako mírné afrodiziakum. Takže dneska k večeři udělejte partnerovi rajčatový salát.
Další zdravé nezbytnosti
Na jihu Evropy se dále konzumuje velké množství čerstvého ovoce a zeleniny, vydatné porce luštěnin, celozrnné pečivo, těstoviny z tmavé mouky, suché nebo stolní víno s minimálním obsahem cukru. Víno nekonzumujte ve velkém, stačí sklenka denně.
Recept od tetičky Afrodité
Briam furnu
Pro přípravu tohoto řeckého receptu budete potřebovat:
· 1 kg brambor
· 2 cukety
· 2 lilky
· 4 rajčata
· 3 cibule
· 1 lžička menty
· 1 dcl olivového oleje
· petrželová nať
· sůl a pepř
Očištěné a oloupané brambory, cukety, lilky, papriky a cibule nakrájíme na plátky střední velikosti a naskládáme na vrstvy do většího pekáče. Přidáme na větší kusy rozsekaná oloupaná rajčata, petrželovou nať, mentu, olivový olej, sůl a pepř. Vše dohromady promícháme a podlijeme 2 dcl horké vody. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 150 °C asi hodinu a půl. Podáváme s chlebem a se sýrem feta.