To, že k redukci váhy patří zelenina, ví opravdu každý. Každý moc dobře ví, že pokud chce shodit nějaké to kilo navíc, tak jedině za předpokladu, že bude jíst více zeleniny a naopak je tento úrok omezí všechno ostatní. To zná každý, aniž by musel nahlédnout do nějakých odborných knih ohledně hubnutí. Samozřejmostí, že nejlepší je zelenina zcela čerstvá, anebo pak dušená v páře. Smažené fazolové lusky na slanině nejsou zrovna dietním jídlem, stejně jako bramborové hranolky. I když chutnají skvěle.
Zelené fazolové lusky a hrášek
Koupíte je po celý rok a chutnají vždy skvěle. Úplně nejlepší forma, je bez pochyby čerstvá zelenina, ale pokud už to jinak nejde, je k dostání i mražená. Ta sice ztrácí na kvalitě i mnoha vitamínech, jenže rozhodně lepší varianta pojídat zelené fazolové lusky z mrazáku, které jsme podusili na páře, mírně ochutili a s bílým jogurtem a ořechy si dopřáváme chutné a zdravé jídlo, než si koupit šest housek, salám, párky a paštiky. Ať lusky nebo hrášek, obsahují mnoho vlákniny a dají se použít do polévky, do salátů, ale i samotné, jako příloha k masu.
Čočka
Nejen ta klasická, ale v posledních letech se na běžné pulty prodejen otravin dostala červená čočka, která je zvláštní a jedinečná v tom, že se před vařením nemusí namáčet a dá se ihned použít. Jak klasická, tak červená čočka obsahují mnoho vlákniny, a dalších důležitých látek. Navíc červená čočka vůbec nenadýmá, takže pokud máte z nepříjemného tlaku v břiše obavy a proto luštěniny nekonzumujete, zde můžete klidně udělat výjimku.
Fazole
Existuje mnoho druhů fazolí – tmavé, červené, bílé, barevné, velké, malé, kulaté a mnoho dalších. I když se říká, že nadýmají, jejich pravidelná konzumace tento fakt vymýtí. Nadýmají totiž jen tehdy, není-li člověk na jejich konzumace zvyklý. Pokud je bude pravidelně jíst, zaručíte si příjem mnoha důležitých látek, jak draslíku, hořčíku, vápníku i fosforu, a zejména pak množství bílkovin. Fazole jsou také důležitým prevenčním přípravkem proti vzniku a rozvoji nepříjemných hemoroidů.
Avokádo
Přímo vitamínová bomba je avokádo, které doporučuje ke konzumaci množství lékařů a dietních poradců. Dalo by se sice předpokládat, že nebude až tak pro organismus prospěšné, protože obsahuje množství tuků, jenže naše tělo potřebuje i tuky. A ty, které se nachází v avokádu, jsou esenciální mastné kyseliny, zjednodušeně řečeno se jedná o ty dobré tuky, které naše tělo nutně potřebuje pro správné fungování. Tím napomáhá efektivnímu spalování tuků.
Špenát
Před několika desítkami lety vznikla v Americe skvělá reklama na špenát v podobě postavičky Pepka námořníka. Sice tenkrát se věřilo, že obsahuje neuvěřitelné množství železa, ale i tak je pro zdravé tělo i mysl nezbytný. Samozřejmě že varianta špenátového protlaku vařeného s dalšími přísadami, není ta správná a s čerstvým špenátem toho nemá mnoho společného, ale jinak obsahuje špenát velké množství vitamínů, minerálů a dalších potřebných látek.
Brukve
Do této skupiny patří zelenina jako růžičková kapusta, chřest, brokolice, kedluben, ředkvičky a další. Společným prvkem je to, že obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin a vlákniny. Jsou tak nezbytné nejen pro zdravé fungování organismu, ale podporují i zdravé myšlení a trávení.
Brokolice
Zelenina, která si dlouho, pořád a s tíhou, tvoří místo na našich stolech a v kuchyních. Jsou lidé, kteří ji podlehli a milují ji, ale většina ji pořád nesnáší. Přitom jde o zeleninou plnou vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek a také se jednoduše připravuje, postačí ji ohřát v páře, a chutná skvěle s bílým jogurtem, nebo sýrem cottage apod. Stačí jen trochu osolit a zázrak je na světě. Navíc parádně nasytí.
Růžičková kapusta
Bohatou na antioxidanty je růžičková kapusta, zelenina, kterou bychom měli konzumovat pravidelně už jen proto, abychom si zachovali mladiství vzhled a svůj skutečný věk zamaskovali slastně a jednoduše. Množství těchto látek zaručí, že naše tělo bude zbaveno množství neduhů a naopak bude mu dodáno potřebné množství skvělých látek, díky kterým budeme zdraví a mladí.
Chřest
Již francouzská král Ludvík XIV. Dobře věděl, že chřest je lahodná pochoutka, která mu prospívá. Dnes už víme toho více a to především nejen to, že je chřest skvělým přírodním přípravkem na potenci, ale množství obsahu kyseliny listové je nezbytné pro správný vývoj plodu, ale i formování myšlení a vůbec mozku. Proto těhotné ženy by měli znát množství příprav chřestu a pravidelně konzumovat. Mimo to obsahuje také hodně vitamínu A i C a pak ještě beta-karoten.
Česnek – pozor
Česnek je sice skvělých dochucovadlem, ale na něj při redukční dietě pozor – obsahuje také velké množství kalorií, a mezi zeleninou je takovou kalorickou bombou. Pokud jej používáte ouze jako dochucovadlo a občas, pak nevadí.
Brambory
A v případě redukční diety je nutné omezit i konzumaci brambor. Jsou to cukry, tedy sacharidy, které pokud nejsou v těle spotřebovány ihned, mění se jednoduše na tuk a ukládají se na bocích, stehnech, zadečku i břiše. Zkuste raději nahradit brambory jinou zeleninou.